Scoala Aurel Vlad

O şcoală europeană!

De ce Aurel Vlad

Doctor Aurel Vlad

aurel vlad    Născut pe plaiuri oraştiene, Aurel Vlad a trăit între anii 1875 – 1953 şi reprezintă un simbol de credinţă şi dăruire pentru tot ce înseamna sa fi român. Elev eminent al Colegiului « KUN » din Oraştie, parcurge mai apoi studiile de drept la Budapesta, unde obţine şi doctoratul în acest domeniu.

    La 16 octombrie 1905 se căsătoreşte cu Anuţa Iancu Adamovici din Bobâlna.Participa financiar la tiparirea unor brosuri si cărţi de popularizare a descoperirilor ştiinţifice ale inceputului de veac. Actul Unirii de la 1 Decembrie 1918 este sustinut material de Dr. Aurel Vlad prin împrumuturile foarte mari pe care le face la Banca Albina din Sibiu şi Victoria din Arad, ipotecandu-şi moşia.

    Viaţa i-a fost tumultuoasă, adunând nu numai izbânzi ci şi înfrangeri. Iuliu Maniu îl elogia pe Aurel Vlad în unul din discursurile sale: „Aurel Vlad a avut o uriaşe parte în renaşterea poporului român din Ardeal şi Banat, iar opinia publică din vechiul regat a avut ocazia sa-l cunoasca mai bine. El a fost cel mai puternic şi cel mai mare propagator al democraţiei şi a regimului parlamentar pe vremuri. A. Vlad a dat întotdeauna un imbold nou vieţii naţionale şi a aplicat acestei vieţi directive noi, mai bune şi mai pline de bărbăţie” Solia dreptăţii, 15 ianuarie 1934.

    Toate eforturile depuse de acest mare român vin să demonstreze încă o data că moştenirea străbunilor s-a transmis nealterată peste veacuri şi că sufletele mari sunt nestemate ale trăiniciei acestui neam. Pentru activitatea politica pâna în 1944, drept recompensă, Dr. Aurel Vlad a fost decorat cu Ordinul „Ferdinand” în gradul de mare ofiţer, apoi a primit „Marea Cruce a Coroanei României”, apoi Medalia „Vulturul României Comandor II” precum şi alte decoraţii române şi străine, iar cu ocazia zilei de 10 mai, M. Sa Regele Mihai I i-a conferit „Serviciul credincios în grad de mare ofiţer”.

    Prigoana comunistă este înteţită prin intermediul nou înfiinţatei Securităţi, astfel în 1949, an cand a fost arestat şi A. Vlad, bolnav, la vârsta de 74 de ani, pentru vina de a fi fost membru al Consiliului Dirigent şi ministru national-ţărănist. Tot în acest an a fost deposedat de toate bunurile sale şi ridicat de la locuinţa sa din Oraştie pentru totdeauna.

    Intrat în calvarul închisorilor comuniste acest erou al luptei naţionale a românilor transilvănenia murit în 2 iulie 1953 în închisoarea de la Sighetul Marmaţiei, fără a i se putea identifica mormântul.

 

    Toate eforturile depuse de acest mare român vin să demonstreze încă o data că moştenirea străbunilor s-a transmis nealterata prin veacuri şi că sufletele mari sunt nestemate ale trainiciei acestui neam. În august 1999 la Aniversarea a 775 de ani de atestare documentara a Orăştiei i se acorda post-mortem Diploma de Cetatean de Onoare al municipiului, iar in anul 2000 Şcoala Generală nr.1 din Oraştie devine Şcoala Generală « Dr. Aurel Vlad ».

    Prin felul său de viaţa, prin faptele sale Dr. Aurel Vlad este un simbol de civism, de lupta pentru dreptate şi adevar.

Copyright © 2019 Scoala Aurel Vlad
Creare Site La Cheie